Wie heeft het voor het zeggen in jouw zaak in 2016?

Doelen virtuele assistente

Vorige week had ik een gesprek met een klant die heel succesvol is.  Het afgelopen jaar draaide zijn zaak als nooit tevoren. Hij nam personeel aan - in tijden van crisis kan dat tellen - maar kan nog steeds de vraag naar zijn diensten amper volgen.  Omdat ik een social media strategie voor hem aan het uitwerken ben, vroeg ik naar zijn bedrijfsdoelstellingen voor 2016.  "Geen." zei ie "Ik stel mezelf geen doelen.  Doelen stellen, beperkt je in je vrijheid.  Je legt jezelf druk op omdat je die doelen absoluut wil halen en je bent teleurgesteld als je ze niet haalt. Ik volg gewoon mijn buikgevoel in het moment."  Ja...dat vond ik een verfrissende gedachte.

"If you want to make God laugh, tell him about your plans"...  dat is meer dan eens gebleken in mijn leven.  Mooi uitgestippelde plannen die in duigen vielen door ... hoe heet het ook alweer... ah, ja, het leven... En wat antwoord je wanneer men je tijdens sollicitatiegesprekken de vraag stelt "waar zie je jezelf binnen 5 jaar?".  "Nergens" dacht ik dan eerlijk gezegd "want ik wil die man hierboven niet aan het lachen brengen... "

Dus ja, geen plannen maken, ik kan me er iets bij voorstellen.  En toch betrap ik me er op dat ik een businessplan heb gemaakt, doelen heb gesteld, in behapbare brokken opgedeeld en ze realiseer...  Want "failing to plan, is planning to fail" zegt een andere volkswijsheid. Maar het kan dus ook anders.  En dat is het leuke aan ondernemerschap.  Je bepaalt helemaal zelf wat je doet en hoe je het wil doen.  Volg je je buik, hart of hoofd?  Of alle drie? It's up to you. By the way, wat volg jij in 2016?