Denk jij ook aan opgeven?

"Wat zou ik zonder jou toch doen?" mailde 1 van mijn klanten me deze week nadat ik hem had geholpen met een chirurgische papieringreep.  Dat zijn van die momenten waarop ik het warm krijg.  Diezelfde dag las ik tijdens het bladeren in een magazine voor zelfstandige ondernemers de volgende kop: "1 op 3 zelfstandigen overweegt te stoppen door administratieve lasten."  En daar word ik dan weer stil van ...

Hoe erg is het als jou de goesting om te ondernemen ontnomen wordt door een niet meer te overziene berg papier?  Erg toch?  Zolang je nog geen personeel in dienst hebt of geen vennootschap hebt, valt het allemaal wel mee.  Maar ik zag het o.a. gebeuren bij klanten die overgingen tot een eerste aanwerving.  Plots word je gebombardeerd tot werkgever en moet je je houden aan 101 regels waar papieren mee gemoeid zijn.  Of je nu CEO bent van een groot bedrijf met een hele HR-dienst en Management Assistants die de zaken voor jou regelen of zaakvoerder bent met 1 man en een paardenkop personeel.  Voor veel regels wordt er daar weinig of geen onderscheid in gemaakt.

De meeste ondernemers houden ook niet van papierwerk.  Ze willen met hun vak bezig zijn, onderhandelen, verkopen, creëren, groeien.  Als ik 1 euro had gekregen voor elke ondernemer aan wie ik al gevraagd had of hij/zij subsidies aanvroeg voor opleidingen of advies en die zuchtend antwoordde: "Daar begin ik niet eens meer aan".  Meestal gevolgd door een bloedstollend verhaal over een gevecht met blokkerende software en bedragen zonder en met btw en gezoek naar juiste codes. Meestal ook zonder happy ending trouwens die verhalen. En dat voor subsidies 'op maat van de kleine ondernemer'!  Misschien herinner jij je ook nog je gevloek bij je eerste subsidie-aanvraag?

Anderzijds, laten we eerlijk in eigen boezem kijken.  Die regels zijn er met een reden gekomen.  Sommige ondernemers zouden het heel wat minder nauw nemen met het welzijn van hun personeel of de cijfers van hun omzet en winst als die wetgeving er niet zou zijn.  En misschien zouden we dan ooit ook in Griekse tragedies belanden.  Dat de balans nu wel wat overgeslagen is en administratieve vereenvoudiging nog niet echt in de Van Dale mag opgenomen worden, daar zijn we het over eens, vermoed ik.

En ondertussen?  Tja, delegeren natuurlijk.  Gun jezelf als ondernemer toch wat rust en ruimte door o.a. de papiermolen zoveel mogelijk uit te besteden aan "papierverwerkers".  En dan vermoedelijk best aan mensen die je hiervoor niet in dienst moet nemen.  Je weet wel, de kip of het ei ... Hoe je dat doet en met wie?  Lees er meer over in mijn interview met Lodi Planting, auteur van het e-boek "Virtuele assistenten - een handleiding om met VA's te werken" en vooral in zijn e-boek dat je gratis kan downloaden.

En dan ga ik je nu laten want er staat een dame aan de deur die mijn was netjes gestreken komt afleveren.  Het leven kan zo simpel zijn ...