Hoe zal Windows 10 je helpen efficiënter te werken?

De zomer is voorbij gevlogen.  De tijd van (vegetarische) barbecues, wandelingen bij ondergaande zon en puffend werken naast de ventilator lijkt verleden tijd want 1 september kondigt zich aan. Maar misschien is er nog een zalige “Indian summer” op komst? Wie weet…  

Waar ik beslist naar uitkijk, is de upgrade naar Windows 10. Persoonlijk vind ik het altijd leuk om iets nieuws uit te proberen.  Alleen is voorzichtigheid de moeder van de Informatica-kast en wacht ik nog even af tot de meeste kinderziektes eruit verdreven zijn om te upgraden.  Ook de berichten rond de privacy-issues houden me voorlopig tegen.  Omdat ik mijn nieuwsgierige zelve er niet van kon weerhouden om al een eerste blik te werpen op wat Windows 10 ons gaat bieden, heb ik dit toch al even onder de loep genomen.  En omdat ik er van uit ga dat jij vast ook wil weten waar het allemaal om draait, geef ik hier een lijstje weer met de 3 (volgens mij) belangrijkste en/of leukste veranderingen:

1. Ga via Start en krijg er 2 voor de prijs van 1

De grootste aanpassing wordt onder luid applaus van heel wat Windows 8 –intoleranten onthaald: de comeback van het Startmenu.  Zelf had ik er niet zo’n last van maar velen onder ons vonden het maar niets dat dit verdwenen was en Microsoft heeft dus geluisterd naar de klachtenstroom.  En wat meer is.  Het leuke Startscherm van Windows 8 is behouden.  Wat geeft dit nu concreet?  Links kan je op je scherm het Startmenu oproepen en rechts zie je het Startscherm met de tegels die je trouwens naar hartenlust kan personaliseren.  Zo ziet dat eruit wanneer je linksonder op het Windows logo klikt:

startscherm windows 10.PNG

2. Multi-tasking (vast ontworpen door een vrouw ;-) )

Een schitterende nieuwe optie waar ik spontaan “Sing Hallelujah” van ga zingen, is de optie “Task view”.  Misschien werk je ook zoals ik op 1 dag aan meerdere projecten of voor meerdere klanten?  Meestal heb ik dan documenten openstaan voor verschillende projecten of voor verschillende klanten wat maakt dat het soms zoeken is naar het juiste scherm.  Daar heeft Windows 10 nu een mooie oplossing voor.  Je kan nl verschillende ‘desktops’ creëren waarbij bijvoorbeeld desktop 1 de verzameling is van alle documenten en apps van project A, desktop 2 de verzameling is van project B, enz.  Wanneer je van project switcht, switch je dus enkel van virtuele desktop en heb je meteen alles bij de hand.  Is dat niet geweldig?

Elke gelijkenis met een bestaande VA is puur toeval ;-)

Elke gelijkenis met een bestaande VA is puur toeval ;-)

3. Internet Explorer is (bijna) dood. Leve Edge!

Edge is de naam van de nieuwste browser van Microsoft die er komt met enkele interessante extra's zoals:

- Een lees-view die het mogelijk maakt om je beeld vrij te maken van alle rommel (zoals advertenties) om enkel te focussen op het artikel met bijbehorende foto's dat je in alle visuele rust wil lezen.

- Een coole web notitie knop die je toelaat om markeringen met stift of tekstopmerkingen aan te brengen op je webpagina.  Ook het snel kopiëren van een portie van een tekst, is ingebouwd.  Eens je je hierop uitgeleefd hebt, kan je de webpagina opslaan of doormailen naar iemand. 

Toch heimwee naar Internet Explorer?  Herrijs je geliefde vergane glorie uit de doden via de Windows accessoires.  Microsoft lijkt z'n lesje geleerd te hebben in het definitief verwijderen van een oude getrouwe.

Conclusie:

Ik popel alvast om ermee aan de slag te gaan maar geduld en voorzichtigheid zijn in deze zoals gezegd mooie deugden.  Binnen enkele maanden upgrade ik Windows vermoedelijk eerst op mijn reservelaptop en daarna op mijn dagelijks werktuig.  Werk jij al dagelijks met Windows 10?  Dan ben ik benieuwd naar je ervaringen. Laat ze hier gerust achter of stuur een mail naar christine@binoom.be. Hallelujah!