Interview met Lodi Planting, auteur van het e-boek "Virtuele assistenten - een handleiding om met VA's te werken"

Lodi Planting

Enkele weken geleden kreeg ik een mail van Lodi Planting, een gezellige Nederlander die ik vorig jaar ontmoet heb tijdens een Open Coffee. Ik ben fan van Lodi want hij is een digital nomad in hart en nieren die de wereld rondreist en zijn HR-business ondertussen laat doordraaien alsof het niets is.  Daar droom ik ook van…  met zand tussen de tenen en zicht op zee, mails beantwoorden bij een ondergaande zon.. mmmm.
Enfin, een mail van Lodi ontvangen dus die zei dat hij een e-boek aan het schrijven was met als titel “Virtuele assistenten – Een handleiding om met VA’s samen te werken” en of ik daar als VA aan wou meewerken.  Of ik dat wou?  Tuuuuuuurlijk !  En nu is het zover, het e-boek is vandaag losgelaten op het grote web en kan je downloaden via eepurl.com/beNsXr. Het is een mooie houvast geworden voor iedereen die overweegt om met een VA te gaan werken.
Nieuwsgierig aagje dat ik ben, wou ik de auteur van het boek daar wel wat over vragen.  Vanuit het España soleada kreeg ik, behalve goesting om een vliegtuigticket te boeken, volgende antwoorden:

Hoe komt een online marketeer als jij op het idee om een e-boek te schrijven over het werken met een VA?

LODI: Het antwoord is vrij simpel. Ik doe elke dag datgene wat ik het liefste doe. Voor mij betekent dit dat ik als Digital Nomad zorgeloos de wereld verken. Ik werk dus vanuit plekken over de hele wereld omdat het kan. Maar elke dag datgene doen wat je het liefste doet, betekent ook dingen uitbesteden die je niet leuk vindt. Daarom doe ik graag beroep op VA’s. Zij werken volgens dezelfde twee principes, namelijk locatie-onafhankelijk werken en afgerekend worden op resultaten in plaats van uren aanwezigheid. Het e-boek is daarom voor iedereen die werk wilt uitbesteden maar niet goed weet hoe en voor iedereen die meer inzicht wil in werken rond deze principes.

Je hebt heel wat VA’s benaderd om mee te werken aan dit e-boek.  Wat heeft je zelf verrast uit de input die je kreeg?

LODI: In het e-boek staan er ongeveer een vijftigtal VA’s opgesomd. Hetgeen me het meeste opviel is dat het begrip VA in Nederland veel meer is doorgedrongen dan in België. Het contrast is echt heel groot. Hierdoor zou je kunnen denken dat de manier van werken, zie de 2 principes waar ik het net over had, veel meer is doorgedrongen in Nederland. Maar als je Nederlandse VA’s aanspreekt, dan blijkt dat het ook daar nog niet evident is. Misschien ook omdat het aanbod in Nederland veel groter is. Daar heb je ook veel meer tussenpartijen die bemiddelen tussen VA’s en potentiële klanten of partijen die VA’s opleiden. Echte trends heb ik niet ontdekt, maar dat was ook nooit de insteek. Misschien nog een grappig feit is dat ik geen enkele mannelijke VA ben tegengekomen. Wellicht een gat in de markt.

Je reist de wereld rond terwijl je vlotjes een zaak runt.  Geef toe: is je geheim dat je je eigen Miss Moneypenny’s* achter de hand hebt?

LODI: Moest ik niet met een VA samenwerken, dan had ik ook nooit het e-boek kunnen schrijven. Al moet ik wel toegeven dat veel samenwerking nog  pril is. Ik kan op deze korte periode al zeggen dat ik heel dankbaar ben voor de samenwerkingen die ik ben aangegaan. Maar laten we eerlijk zijn. Zij hebben niet bepaald of ik wel of niet ben gaan reizen. Noch hebben zij het mogelijk gemaakt. Maar dat ik met een VA samenwerk betekent wel dat ik meer tijd overhou die ik naar hartenlust kan besteden. Werken met een VA betekent ook dat ik mijn werkvolume kan verhogen al botst dat soms op het hebben van meer vrije tijd ;-)

Hoe bepaal jij zelf als ervaringsdeskundige met een drukke zaak wat je uitbesteedt?

LODI: Hier gaat een heel proces aan vooraf. Dit staat uitgebreid en tot in detail in het e-boek beschreven. Maar één van de belangrijkste voorwaarde is: moet ik een taak regelmatig uitvoeren en zo ja, wat kost het mij om deze taak uit te voeren in vergelijking met een VA? Als de kostprijs van een VA lager ligt, dan mijn eigen prijs, dan zou ik gek zijn moest ik de taak zelf doen.

Wat vind jij het leukst aan het samenwerken met een VA?

LODI: Een VA maakt het mij mogelijk om alleen op die dingen te focussen die ik echt leuk vind, waar ik energie van krijg en waar ik toegevoegde waarde lever. Alle andere taken en werkzaamheden besteed ik dus uit. Wat ik tof vind is dat dit geldt voor persoonlijke en zakelijke taken. Kortom, dankzij een VA kan ik daadwerkelijk elke dag datgene doen wat ik het liefste doe!

Heb je tips voor collega-zaakvoerders die de stap nog niet durven zetten om met een VA te werken?

LODI: Absoluut. Download het e-boek gratis en voor niets. Dat is flauw. Maar in het e-boek staat alles beschreven wat je moet weten om met een VA samen te werken, en ook waarom je met een VA zou moeten samenwerken. Denken dat je al je werk zelf kunt doen is een illusie. Het klopt dat je de tijd moet nemen om een taak eerst uit te leggen. Ja, de kans bestaat dat het niet van de eerste keer 100% goed gaat, maar reken maar eens uit hoeveel tijd, en dus ook geld, werken met een VA je gaat opleveren. En dan heb ik het nog niet gehad over de flexibiliteit qua werkvolumes en de extra paar hersenen die je tot jouw beschikking krijgt.

Dat kan ik alleen maar beamen, Lodi.  Dank je wel voor dit interview en voor het schrijven van dit e-boek! Et bon voyage!

* Miss MoneyPenny is VA en toeverlaat van James Bond 007

Lodi Planting is een Digital Nomad, globetrotter, eigenaar van Employerbility en partner van Kyzoe Media. Zij helpen bedrijven, ondernemers en HR professionals met hun online branding. Altijd in voor een goed gesprek en dito koffie!