Een tijdversnellend mapje in de mailbox

Tips om tijd te winnen

Gisteren had ik om 10u een afspraak bij een dokter.  Zoals zo vaak, was ik te vroeg... 20 minuten zelfs.  Omdat ik graag mijn afspraken nakom en je nooit weet wat voor hindernissen je op de weg tegenkomt, bouw ik altijd een veiligheidsmarge in.

Het nadeel is dat ik dus meestal te vroeg toekom.  Zo ook gisteren.  En tijd is relatief, dat zei die geniale wetenschapper met de wilde haardos toch.  Twintig minuten kunnen een eeuwigheid lijken als je gewoon naar de klok zit te staren of ze kunnen in een flits voorbij vliegen zoals wanneer je een telefoontje krijgt van je zus die je al zeker een week niet meer hoorde.  In 20 minuten kan je ONMOGELIJK bijbabbelen.  Dat weet mijn man ondertussen ook die zich dan in hemelsnaam afvraagt wat er allemaal te vertellen valt.

Maar terug naar die wachttijd.  Wat doe ik dan om die 20 minuten zo aangenaam mogelijk voorbij te laten glijden?

  1. Eerst sta ik stil bij mijn innerlijke barometer: ben ik moe, heb ik energie, maak ik me ergens zorgen over, verlang ik ergens naar... ?  Het geeft me vaak goede wegwijzers voor te nemen beslissingen in de zaak. Veel ondernemers spreken over het buikgevoel dat ze volgen.  Omdat ik eerder een denker ben dan een buiktype maak ik er een gewoonte van om mijn focus bewust te verleggen van het hoofd naar dat gevoel en dit te bevragen.  En het heeft me al heel wat goede beslissingen opgeleverd maar dat zou het onderwerp kunnen zijn van een andere blog.  Dat is het punt hier niet.
  2. Dan neem ik mijn smartphone uit mijn tas (indien je geen smartphone hebt, kan je zappen naar punt 3) en ik check eerst even of het ergens brandt bij een klant.  Indien niet, laat ik mijn mails voor wat ze zijn.  En dan klik ik in mijn mailbox op het mapje "Te Lezen".  Wat is het principe van dit mapje dat ik ooit aanmaakte? Wel, je krijgt ze vast ook dagelijks toegestuurd: mails die een nieuwsbrief bevatten of een interessant artikel, al dan niet doorgestuurd door een attente kennis en waarvan je denkt "mmm, dat ziet er interessant uit maar hier heb ik nu echt geen tijd voor".  Dat is het type mails dat ik naar dit waardevol mapje "Te Lezen" sleep. 
    Nieuwsbrieven die ik niet interessant vind, verwijder ik meteen of de interessante en dringende behandel ik op het einde van de dag.  Als je het mapje "Te Lezen" dan opent tijdens het wachten bij de dokter, de tandarts (en dan wil je zeker het liefst aan iets anders denken dan aan die gruwelijke spuit die je te wachten staat) of de kapper, dan ontdek je weer die schat aan interessante zaken waar je nu wel tijd voor hebt.  En voor je het weet, is de tijd om.  Magisch.
  3. Oké, je hebt geen smartphone?  Waarschijnlijk ben je aangesloten bij een beroeps- of ondernemersorganisatie en krijg je regelmatig van hen een magazine of boekje toegestuurd met die goeie, ouwe post? En belandt dit dan bij het te recycleren papier?  Dat is natuurlijk een mogelijkheid maar vaak staan hier interessante weetjes in.  Een betere keuze kan dus zijn om de recentste exemplaren in je laptoptas of auto te leggen zodat je ze kan inkijken tijdens het wachten: die 20 minuten vliegen voorbij en als bonus heb je weer wat inspiratie opgedaan.

Ik kijk er alleszins al naar uit om een volgende keer ergens te vroeg toe te komen. En wat doe jij zoal tijdens het wachten?  Tips?