Waar is de tijd?

Vandaag stappen we over naar het zomeruur. Dat zal morgen wel wat gekreun teweeg brengen bij de start van de nieuwe werkweek.  Maar hoe zou dat geweest zijn voor mijn grootvader?  Hij was als horlogemaker verantwoordelijk voor het goed functioneren van de grote klok aan de universiteitsbibliotheek van Leuven (aan het Ladeuzeplein).  Zou hij midden in de nacht opgestaan zijn om het raderwerk aan te zwengelen en de grote wijzers van 2 uur naar 3 uur te verplaatsen?  Ik heb het hem nooit kunnen vragen...

Winkels grootvader Boogaerts

Hij was ondernemer en had vier juwelen- en horlogewinkels in Leuven.  Onlangs toonde mijn moeder mij foto's van zijn winkels.  Op één van de foto's poseert hij fier met een deel van zijn gezin (hij had 8 kinderen).  Twee maal maakte hij het ergste mee dat een ondernemer kan meemaken.  Hij raakte alles kwijt.  In 1914 en 1944  werden zijn winkels getroffen door bommen en bleef er niets van over... alleen een hoop puin.

De vruchten van zijn harde werk lagen in duigen.  Hoe zou het voor hem geweest zijn om na het eerste bombardement in 1914 zijn moed bijeen te rapen en alles terug op te bouwen om het dertig jaar later een tweede keer te verliezen...?  Te zwaar waarschijnlijk want hij stierf een jaar later.

Behalve de foto's toonde mijn moeder ook nog een reclamebrief die mijn grootvader verstuurd had naar zijn klanten.  Aandoenlijk hoe hij hen op een zeer nederige en beleefde manier vroeg of ze eens de vriendelijkheid zouden willen hebben om voor zijn etalage stil te staan als ze eens in de straat passeerden.  En anderzijds sterk omdat hij zijn USP (zijn troeven t.o.v. de concurrentie) helder wist te benoemen.  Zonder dat hij daar waarschijnlijk ooit een cursus voor gevolgd had.  Gewoon gezond verstand.

In se is er weinig en veel veranderd in de communicatie met prospecten.  Hij schreef brieven die hij per post opstuurde, vandaag gebruikt zijn kleindochter daar mailingsoftware voor.  Het taalgebruik is minder formeel geworden maar de kern blijft dezelfde.  Jezelf kenbaar maken bij je prospecten en je troeven uitspelen.  Opvallen tussen de concurrentie zodat men voor jou kiest.

Hij was daar goed in geslaagd en zijn zaken groeiden en bloeiden. Tot die vreselijke oorlogen er een stokje voor staken...
Slaap zacht, grootvader, ik verzet de wijzers vandaag te jouwer gedachtenis.

PS: tijdens de twee wereldoorlogen werd het zomeruur opgelegd door de Duitse bezetter.