Eindejaarsattenties voor je klanten: 5 tips

relatiegeschenken

Heb je ook het gevoel dat Kerstmis weer als een boemerang op ons afkomt? Mijn schoonmoeder vroeg me enkele weken geleden wat onze plannen waren met de feestdagen en toen wist ik hoe laat het was.  Tijd om aan eindejaarscadeautjes en familiefeestjes te denken.  Sommige klanten vroegen me dan weer of ik ideetjes had voor de eindejaarsattenties voor hun eigen klanten.  En misschien vraag jij je ook af waar je jouw relaties dit jaar mee kan verrassen?  Geen inspiratie?  Deze 5 tips helpen je vast vooruit:

1.      Heb je een groot aantal klanten, dan kan je tegen een prijsje een geschenk met jouw logo laten bedrukken.  Neus maar eens rond op sites als premiumgids.nl of eurogifts.be en je vindt vast iets naar je gading dat ook een link heeft met je business.  Schrijf of verkoop je bvb boeken dan kan een ludieke boekensteun handig zijn want geef toe, wie heeft er geen boeken in huis?  Denk maar alleen al aan de talrijke kookboeken van een Leuvense chef of een ex-Miss België die onze keukens rijk zijn. Ben je klusser aan huis dan zijn je klanten vast blij met een automatisch oprolbaar meetlint of een zaklampje.  Komt toch altijd van pas, neen?

2.      Oké.  Fiscaal gezien is het misschien wat minder interessant aangezien je voor de volle aftrekbaarheid van een relatiegeschenk een onuitwisbaar logo op je geschenk moet aanbrengen maar logo’s die in de mond smelten, zijn door een klant zeker ook niet te versmaden of wat vind je van deze logo-pralines?  En deze tip krijg je dan nog wel van iemand die een allergie voor chocolade heeft.  Aaaargggh, hoe oneerlijk kan het leven zijn…

3.      Heb je minder klanten omdat je bijvoorbeeld werkt als consultant voor 1, 2 of 3 bedrijven? Dan kan je de attenties nog meer personaliseren.  Denk aan de interesses of hobby’s van je klanten en stel je in hun plaats.  Wat zou hen plezier kunnen doen?  Voor de snorkelaar (je weet wel, iemand die snorkelt) een nieuw hip snorkelmasker? Een verwenpakket voor een avondje uit met filmtickets en een aperitiefbon in een trendy bar voor de levensgenieter? (Om alle misverstanden te voorkomen: niet voor jou en je klant maar voor je klant en haar of zijn partner… deugh… ).

4.      En wat denk je ervan om een cartoon te laten maken van je klant die hij/zij kan gebruiken in zijn of haar sociale media? Op een site als fiverr.com kan dit al vanaf 5 dollar op basis van een foto en wat info over de interesses of het beroep van de persoon.  Leuk toch?

5.      Wat ik van plan ben dit jaar?  Omdat ik zelf net mijn liefste hond verloor en omdat mijn klanten zowat allemaal een groot hart voor dieren hebben, ga ik dit jaar in hun en mijn naam een  gift doen aan een dierenasiel.  Geen kerstkaartjes dus of chocolade logo-pralientjes maar wel geld voor hondenbrokken en hooi. Want wat verwarmt er meer je hart in de koude winter dan weten dat je een dier gelukkig gemaakt hebt? Niets toch?