Mijn top 5 van nuttigste cursussen.

Terwijl ik een lang document in Word aan het typen ben, prijs ik me stilletjes gelukkig dat ik vroeger, toen de dieren nog spraken, leerde blind typen.  Ik zou er niet aan moeten denken om met twee zoekende vingertjes, de ogen gefocust op het klavier, documenten aan een slakkengangetje te moeten intypen. 

persoonlijke assistente voor ondernemers.jpg

Dit brengt me tot mijmeringen over al de lessen, trainingen en workshops die ik ooit gevolgd heb van mijn prille jeugd tot nu, mijn …uh… niet zo prille jeugd meer. Wat zijn over al die jaren heen, de meest nuttige gebleken?  Welke heb ik het meest in de praktijk omgezet over al mijn jobs heen?  Als fervent lijstjesmaakster heb ik een top 5 samengesteld:

1.      Blind typen  met als lerares een strenge non op de middelbare school. Thank you, sister! 

2.      Autorijden met als leraar een toenmalig, geduldig liefje die grote ogen trok toen ik voor het rijexamen meteen slaagde.  Hij had me al een cadeautje gekocht om me te troosten voor mijn falen, de lieverd.  Dat rijbewijs is me in elk geval al bij mijn eerste job van pas gekomen en was zelfs noodzakelijk.  Mijn auto, mijn vrijheid!

3.      Time management.  Workshops hierover zijn legio maar de interessantste volgde ik zo’n 10 jaar geleden bij Penta.  Ik leerde op efficiënte wijze mijn mailbox te beheren en taarten te maken.  Niet van die lekkere dingen die aan de dijen blijven plakken. Wel taartdiagrammen waarmee ik op geregelde tijdstippen evaluaties kon maken van mijn Work-Life Balance. Ik weet niet of ik van die taarten zoveel bakte… maar de methodiek van het beheren van de mailbox gebruik ik vandaag nog. Bedankt aan die trainster van Penta voor de gemoedsrust die me dit dagelijks brengt!

4.      Microsoft Office.  Toen ik overstapte van de job van cameravrouw naar een kantoorbaan was er in de afgelopen jaren een hele evolutie geweest op computervlak.  Werken met een mainframe en MS Dos was niet echt meer aan de orde.  Met mijn Informatica-diploma kon ik op dat moment op praktisch gebied dus weinig aanvangen.  Ik zocht en vond in Brussel een freelancer die me kon inwijden in de wondere wereld van de PC en MS Office. Via zelfstudie,  collega’s en andere trainers kreeg ik dit in de loop der jaren in de vingers.  Zowat dagelijks komt dit me van pas.

5.       Interviewtechnieken bij journaliste Phara De Aguirre.  Het is ook al even geleden maar de tips die ik toen kreeg, zijn me in persoonlijke en professionele gesprekken meer dan eens van pas gekomen.  Zoals de subtiele spiegeltechniek waarbij je op vragende toon slechts 1 kernwoord herhaalt van wat je gesprekspartner net gezegd heeft. Probeer het maar eens. Poepsimpel en efficiënt om tot verdieping in een gesprek te komen.

Wanneer ik het lijstje bekijk, bedenk ik dat er nog andere cursussen hierin zouden passen zoals de taalcursussen die ik volgde of de cursussen waar ik persoonlijkheidstypes mee leerde doorgronden.   Waarschijnlijk zal dit lijstje ook nog evolueren in de komende jaren want ik heb  nog zo’n top 5 van te volgen cursussen, on-en offline.  En wie niet bijleert, blijft stilstaan…  Levenslang leren is nu eenmaal een noodzaak. 

Laat ik deze blog alvast maar opdragen aan al mijn leraren die met veel geduld, vakmanschap en passie hun kennis hebben gedeeld en al die leraren die ik nog zal ontmoeten.