Uitstelgedrag-itis

In mijn omgeving zijn er heel wat mensen die een hardnekkige verkoudheid of sinusitis te pakken hebben.  Tot nu toe (even de houten tafel hier vasthouden voor alle zekerheid) is het virus aan mij voorbij gegaan en ik wens jou hetzelfde toe.  Waar ik deze week wel door besmet raakte, was uitstelgedrag-itis. 95% van de tijd bestrijd ik dit gevaarlijk virus met het maken van planningen en to-do lijstjes die ik heel gedisciplineerd volg.  De prioritaire taken verdeel ik in volgorde van goesting.  Het meest vervelende pak ik het eerst aan, vroeg in de ochtend, zodat de dag er steeds leuker op wordt.  Heel effectief. 

Nu dit virus me deze week toch in de greep hield, had ik last van de gekende, vervelende symptomen: een koorts van schuldgevoelens door het niet doen van wat ik mezelf had voorgenomen; de berg van minder leuke taken waar ik tegenaan keek die met de dag groter leek te worden en energieverlies doordat die berg steeds weer door mijn hoofd spookte.  Herken je de symptomen?  Dit weekend heb ik er dan maar komaf mee gemaakt om de volgende week gezond aan te vatten.  De remedie werkt… opluchting en een goed gevoel zijn het resultaat. En uiteindelijk blijken die vervelende taken ook niet zo erg te zijn.  Ik weet weeral waarom ik deze ziekte preventief bestrijd met nauwgezette planning en discipline. 

Kan ik je nog verblijden met een filmpje over uitstelgedrag?  Misschien nog even naar kijken voordat je een volgende taak aanvat?  Wie zich hier niet in herkent, werpe de eerste steen…