Parels van ondernemers

Vrijdag was het de dag van de ondernemer.  Op radio en tv vertelden ondernemers van alle slag openhartig over hun zaak, hun successen en fouten.  Heerlijk om naar te luisteren. 
Toen ik zelf nog in de media werkte, heb ik koningen en clochards ontmoet, gevestigde popsterren en eendagsvliegen, captains of industry en kleine ondernemers.  Er was vooral één groep die me steeds wist te raken en dat was binnen de groep van kleine ondernemers, de ambachtslui.  Vaak leken ze stilletjes verscholen in een atelier dat op zich al een belevenis was om naar te kijken. 

Zo herinner ik me de man die manueel spijkers maakte.  Hij was toen de laatste in België die dit beroep uitoefende.  Een vak waarvan ik niet eens wist dat het nog bestond. Het lijkt zo dwaas en toch hadden we uren in zijn atelier kunnen blijven kijken en luisteren.  Hoe die man het maken van spijkers tot een kunst had verheven.  Alhoewel, als ik sommige kunst zie, is de uitdrukking misschien verkeerd gekozen…  Soit, hij was een expert en had zijn eigen techniek gecreëerd.  Elke dag met een ijzeren discipline, focus en liefde.  Zijn atelier leek een winkel uit de middeleeuwen met tientallen stukken gereedschap die ik nog nooit gezien had maar bij hem vergroeid waren en waarvan hij elke eigenaardigheid kende.

parel.jpg

Of er was die sympathieke chocolatier die in de kelder bij zijn ouders pralines maakte. De geur bij het binnenkomen was hemels. Hij vertelde zo smakelijk over elk van zijn zwarte, gouden diamantjes die hij gebogen over zijn tafel met zoveel liefde had gemaakt.  En uiteraard moesten we van elke soort minstens één proeven.   Ja, er zijn van die dagen dat het leven je toelacht…

Er was ook de man die de maskers van de Gilles de Binche schilderde, de bakker die met zijn prachtig gebak hofleverancier was en nog zoveel anderen.  Mensen die in de schaduw leefden en hun ding deden.  Liefde voor hun vak was wat ze deelden net als eindeloos geduld om te leren uit hun fouten en het elke dag beter te willen doen tot ze meester werden in hun vak.  Inspirerend. 

En blijkbaar inspireert het ook jonge ondernemers zoals ik vrijdag in tv-reportages zag.  Jongeren die het beroep van kostuummaker of schoenmaker van onder het stof halen en het een hip tintje geven.  Mensen die ook doordrongen zijn van kwaliteit en met veel liefde voor hun vak het beste willen maken.  Pareltjes in deze wereld van globalisering...