Netwerken als een haas... of toch niet?

efficiënt netwerken

Er valt veel fun te beleven als ondernemer.  Eén van de leuke kanten vind ik zelf het netwerken.  Heerlijk om nieuwe mensen te leren kennen, elk met hun eigen verhaal en passies. En mogelijkheden te over: ontbijtnetwerken, lunchnetwerken, lezing-netwerken, netwerken voor vrouwen, sector-gebonden netwerken, enz.  Er rollen wel 4 uitnodigingen per week mijn mailbox in van diverse organisaties en personen.  Vanuit mijn nieuwsgierige aard moet ik me dan afremmen om niet elke gelegenheid aan te grijpen.  Want de tijd die hier in kruipt, is niet te onderschatten.  Ik heb de afgelopen maanden veel geproefd van verschillende formules en heb er nu een selectie uit gemaakt die het best bij mezelf en mijn business past.

Onlangs volgde ik een netwerkevent waar een netwerkexpert kwam spreken.  Hij had het over efficiënt netwerken en had heel wat goede tips.  Zoals de waarde van een goede voorbereiding en naverwerking van je aanwezigheid op een event.  Maar één van de tips was ook om elk gesprek niet langer dan 5 à 10 minuten aan te houden.  Mijn wenkbrauwen hebben toen afwisselend ongecontroleerde verwonderde en fronsende stuipbewegingen gemaakt… In zo’n gesprek wordt er, door die zonder twijfel deskundige spreker, aangeraden om eerst te praten over koetjes en kalfjes. Nadat men dan klaar is om de koeien samen uit te laten (vertaalde uitdrukking uit het Frans die me hier wel van toepassing leek), is het de bedoeling om je catchy elevator pitch van zo’n minuut uit je zak te halen en dan na te gaan hoe je je gesprekspartner kan helpen bij z’n zoektocht naar informatie, contacten, enz.  Ik ben geen rekenwonder maar als je ervan uit gaat dat beide gesprekspartners even lang aan het woord zijn, dan kom je zelf in het beste geval zo’n 5 minuten aan het woord.  Naast de elevator pitch heb je dus nog zo’n 4 minuten om het over de koetjes te hebben, visitekaartjes uit te wisselen, vragen te stellen aan je gesprekspartner en op zijn vragen te antwoorden.  In het slechtste geval heb je zo’n 1,5 minuut hiervoor.

Nu ben ik wel een voorstander van tijdswinst te boeken maar als ik de film afdraai van zo’n gesprek dan lijkt me dit toch net iets te veel in fast forward modus te gaan.  Er bestaan cursussen snellezen, misschien wordt het snelspreken dan een must als je efficiënt wil netwerken?  Mijn wenkbrauwen en ik hebben er hun twijfels over. 

Wat ik belangrijker vind, is dat er een echt contact is.  Dat ik op een ontspannen en oprechte manier een gesprek kan voeren zonder dat er een zandloper in mijn brein wordt omgedraaid.  Uiteraard moet je ook niet in het andere extreem verzanden en een uur met dezelfde persoon doorbrengen.  We leven in een snelle wereld met snelle communicatiemiddelen.  Ik vind dat we daar optimaal gebruik van kunnen maken en anderzijds “kwalitijd” kunnen besteden aan onze face to face contacten. Die momenten gebruiken om echt te connecteren.  Geen “fast forward“ maar “play”.  Akkoord?  Niet akkoord?  Wat denk jij?