Hoe ik elke dag tijd win in mijn Outlook mailbox.

Het is een hele poos stil geweest op mijn blog.  Vorig jaar kondigde ik grote plannen aan waarvan de uitgave van mijn e-boek 'Social Media Marketing voor freelancers' de eerste stap was.  Maar ondertussen is er veel gebeurd.  Op gezondheidsvlak gingen er oranje knipperlichten branden en moest ik een keuze maken: blijven werken aan het hoog tempo waaraan ik bezig was of terugschakelen.  "Met je gezondheid kan je niet gokken" zei mijn dokter. 

Terugschakelen dus. Hoe moest dat dan?

Mijn blog op een lager pitje zetten, was hiervan een onderdeel.  En dus was het hier wat stil.

Volgen er nog blogs of niet?  Ja, vast wel.  Alleen zal het wat afhangen van de werkdruk.  En ik weet dat de regel is dat je best een constante flow aanhoudt bij het bloggen alleen is dit een duidelijk geval van nood breekt wet ...  Want we moeten onszelf toch ook alive and kicking houden, hé. :-)

Maar je kwam hier voor een tip! De tip dus waarmee je heel wat tijd kan winnen in je Outlook mailbox. In onderstaand filmpje toon ik even hoe het werkt.  Veel kijkplezier en zorg ook goed voor jezelf!

Denk jij ook aan opgeven?

"Wat zou ik zonder jou toch doen?" mailde 1 van mijn klanten me deze week nadat ik hem had geholpen met een chirurgische papieringreep.  Dat zijn van die momenten waarop ik het warm krijg.  Diezelfde dag las ik tijdens het bladeren in een magazine voor zelfstandige ondernemers de volgende kop: "1 op 3 zelfstandigen overweegt te stoppen door administratieve lasten."  En daar word ik dan weer stil van ...

Hoe erg is het als jou de goesting om te ondernemen ontnomen wordt door een niet meer te overziene berg papier?  Erg toch?  Zolang je nog geen personeel in dienst hebt of geen vennootschap hebt, valt het allemaal wel mee.  Maar ik zag het o.a. gebeuren bij klanten die overgingen tot een eerste aanwerving.  Plots word je gebombardeerd tot werkgever en moet je je houden aan 101 regels waar papieren mee gemoeid zijn.  Of je nu CEO bent van een groot bedrijf met een hele HR-dienst en Management Assistants die de zaken voor jou regelen of zaakvoerder bent met 1 man en een paardenkop personeel.  Voor veel regels wordt er daar weinig of geen onderscheid in gemaakt.

De meeste ondernemers houden ook niet van papierwerk.  Ze willen met hun vak bezig zijn, onderhandelen, verkopen, creëren, groeien.  Als ik 1 euro had gekregen voor elke ondernemer aan wie ik al gevraagd had of hij/zij subsidies aanvroeg voor opleidingen of advies en die zuchtend antwoordde: "Daar begin ik niet eens meer aan".  Meestal gevolgd door een bloedstollend verhaal over een gevecht met blokkerende software en bedragen zonder en met btw en gezoek naar juiste codes. Meestal ook zonder happy ending trouwens die verhalen. En dat voor subsidies 'op maat van de kleine ondernemer'!  Misschien herinner jij je ook nog je gevloek bij je eerste subsidie-aanvraag?

Anderzijds, laten we eerlijk in eigen boezem kijken.  Die regels zijn er met een reden gekomen.  Sommige ondernemers zouden het heel wat minder nauw nemen met het welzijn van hun personeel of de cijfers van hun omzet en winst als die wetgeving er niet zou zijn.  En misschien zouden we dan ooit ook in Griekse tragedies belanden.  Dat de balans nu wel wat overgeslagen is en administratieve vereenvoudiging nog niet echt in de Van Dale mag opgenomen worden, daar zijn we het over eens, vermoed ik.

En ondertussen?  Tja, delegeren natuurlijk.  Gun jezelf als ondernemer toch wat rust en ruimte door o.a. de papiermolen zoveel mogelijk uit te besteden aan "papierverwerkers".  En dan vermoedelijk best aan mensen die je hiervoor niet in dienst moet nemen.  Je weet wel, de kip of het ei ... Hoe je dat doet en met wie?  Lees er meer over in mijn interview met Lodi Planting, auteur van het e-boek "Virtuele assistenten - een handleiding om met VA's te werken" en vooral in zijn e-boek dat je gratis kan downloaden.

En dan ga ik je nu laten want er staat een dame aan de deur die mijn was netjes gestreken komt afleveren.  Het leven kan zo simpel zijn ...

"Zelfstandige worden... is dat moeilijk?"

zelfstandige worden

Dat was de vraag van Stefanie, mijn nieuwe poetshulp.  Sinds een maand heb ik hulp in het huishouden!  Zaaaaaaalig!  Door de drukte in de zaak leek ik altijd achter de feiten aan te hollen.  De stapel strijk leek nooit geziene proporties aan te nemen.  En wat doe je als je frustratie omgekeerd evenredig groeit met de beschikbare tijd?  Juist!  Delegeren! 

Maar we wijken af... Stefanie en ik maakten dus kennis en ze was nieuwsgierig naar mijn statuut van zelfstandige.  "Is het moeilijk?" wou ze weten.  Ja en nee.  Zelfstandige worden, is heel makkelijk.  Met een attest bedrijfsbeheer op zak, kan je bij een ondernemingsloket binnen het half uur je statuut van zelfstandige regelen.  Poepsimpel dus.

En dat is ook meteen de valkuil.  Want wil je zelfstandige worden, dan kan je best:

 • weten om te gaan met onzekerheid van inkomen
 • geen gat in je hand hebben want nee, het geld dat binnenkomt is heus niet allemaal uit te geven in je favoriete kledingwinkel
 • een goed plan hebben - een voorbereide zelfstandige is er 4 waard
 • zonder overleg met collega's beslissingen kunnen nemen
 • de nodige zelfdiscipline hebben om je dag zelf te plannen en tot actie over te gaan
 • doorgaan als het moeilijk wordt, ook als je je liefst onder je dekbed zou willen verstoppen
 • geen sissy zijn als het aankomt op je stoute schoenen aantrekken om klanten te zoeken
 • en ah ja... ook nog marketeer, IT-er, planner, designer, boekhouder, netwerker, chauffeur, diplomaat, administratief specialist, kortom duizendpoot zijn.  Tot je kan delegeren natuurlijk ;-)

En toch... vraag het gerust na: de meeste zelfstandigen willen hun leven niet meer ruilen voor een job in vast dienstverband.  Want wat is er leuker dan je eigen ding te kunnen doen?  Het is een mentale vrijheid die voor mijn part nergens tegen opweegt.  En ik kan vergelijken.  Ook ik heb de gouden kooi gekend van een goed betaalde job met firmawagen, maaltijdcheques, groepsverzekering en alles erop en eraan.  Geen haar op mijn hoofd dat nostalgisch is naar die periode.  Want als zelfstandige:

 • ben je niet meer afhankelijk van grillen van steeds wisselend management
 • bepaal je zelf wat je wel of niet doet en hoe je het doet
 • kan je kiezen met wie je werkt
 • bepaal je zelf je ritme, je pauzes en je vakantie
 • neem je zelf verantwoordelijkheid op voor je keuzes en de weg die je gaat

Dus, heb je een stiekeme droom om ooit je eigen zaak op te starten? Vermoed je dat je over de nodige vaardigheden en kennis beschikt? En heb je een goed plan?  Ga er dan voor!  Je leven zal er helemaal anders uitzien :-)  Succes!